Понедельник, 06.05.2024, 04:27Вітаю Вас Гість | RSS
Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості
Меню
Категорії розділу
Нормативна база [7]
Атестація [7]
Прозорість ЗПО [17]
Вхід на сайт
Пошук
Поділись з друзями
Календар
«  Август 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Захист дітей
Національна дитяча гаряча лінія
Статистика

Нормативна база


Головна » 2020 » Август » 16 » З В І Т директора про діяльність Болградського РЦДЮТ
14:42
З В І Т директора про діяльність Болградського РЦДЮТ

З В І Т

директора про діяльність Болградського районного центру дитячої

та юнацької творчості Болградської районної ради Одеської області

про результати діяльності комунального закладу за 2019-2020 навчальний рік.

Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості Болградської районної ради Одеської області є комплексним закладом позашкільної освіти, створеним 16.09.1944 року. У 2019 році заклад відзначив свій 75-річний Ювілей, до якого протягом чотирьох років було вивчено архівні документи закладу та написана літопис Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості, який продовжив традиції перших закладів позашкільної освіти району: Будинку піонерів та школярів, Станції юних натуралістів, Станції юних техніків.

Основними завданнями центру є: реалізація державної політики в галузі освіти, створення умов для задоволення освітніх потреб здобувачів позашкільної освіти, вільний творчий, інтелектуальний, культурний, естетичний, духовний і фізичний розвиток особистості; допомога у професійному самовизначенні; виявлення, розвиток і підтримка юних талантів; стимулювання творчого самовдосконалення дітей і юнацтва; організація змістовного дозвілля учнів та молоді.

Болградський РЦДЮТ організовує свою роботу за принципами добровільності, вільного вибору дітьми видів діяльності, диференціації змісту, форм освіти. До занять залучаються діти з 4 до 18 років.

Основним документом, що визначає та регламентує аспекти діяльності нашого закладу, є Статут Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості, який розроблений на основі положень Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», «Положення про позашкільний навчальний заклад», «Конвенція ООН про права дитини» та інших нормативних документів, що регулюють діяльність закладу позашкільної освіти.

Заклад працює 7 днів на тиждень. На 01.09.2019 року гурткова робота у центрі проводилась у 103 гуртках з 1536 вихованцями, це майже 27% від загальної кількості дітей шкільного віку району. Гуртковою роботою за інтересами було охоплено                          20 навчальних закладів міста та району:

- художньо-естетичний відділ - 70 гуртків – 1018 вихованців;

- еколого-натуралістичний відділ – 14 гуртків – 238 вихованців;

- науково-технічний відділ – 18 гуртків – 260 вихованців;

- соціально-реабілітаційний напрямок – 1 гурток – 20 вихованців.

Групи в закладі формуються згідно з Положенням про заклади позашкільної освіти та Статуту центру. Наявна мережа гуртків та об'єднань відповідає типу закладу, стану фінансування, статутним завданням.

Керівники гуртків центру велику увагу приділяють роботі з дітьми соціально незахищених категорій. Статистика 2019 - 2020 навчального року: кількість дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування – 14; дітей з особливими освітніми потребами – 11; з мало забезпечених сімей – 42. Керівники гуртків та адміністрація центру організовували та проводили велику кількість заходів для дітей цих категорій.

На основі щорічного аналізу, запитів батьків, тенденцій розвитку сучасного освітнього простору, продовжила роботу студія естетичного розвитку дошкільників «Світлячок», молодших школярів «Зіронька», інтелектуальний клуб для старшокласників «ЕЛІТ», районне наукове товариство учнів «Нобель», районна школа учнівського самоврядування «Лідер».

У Болградському РЦДЮТ працювали 3 зразкових колективів: ансамбль танцю «Натхнення» – керівник Алавацька В.В., танцювальний колектив «Росна кітка» (на базі Василівської ЗОШ) – керівник Кунєва В.К., студія бісероплетіння «Ажур» (на базі РЦДЮТ) – керівник Гіневська І.В., та народний вокальний колектив «Славей» (на базі Городненської ЗОШ) – керівник Попазова М.С.

Педагогічний склад РЦДЮТ: 58 педагогів, з них 44 сумісників.

З вищою освітою 45 педагогів - 78%,

З неповною вищою освітою – 13 педагогів – 22 %.

Всі гуртки проводять свою роботу за програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України, або авторськими програмами. Педагоги працюють за навчальними програмами різного рівня. Під час канікул гуртки працювали за окремим розкладом                  та окремим планом виховних заходів.

Науково-методична робота - важлива складова педагогічної освіти, що має цілісну систему дій і заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного педагогічного працівника, розвиток його творчого потенціалу, досягнення позитивних результатів освітнього процесу.

У центрі створена і ефективно працює система колективної та індивідуальної роботи керівників гуртків, яка спрямована на підвищення професійного рівня педагогічних працівників, удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення освітнього процесу та проводиться з урахуванням інтересів і запитів різних категорій педагогів.

Педагогічний колектив у 2019 - 2020 навчальному році продовжив роботу над вирішенням науково-методичної проблеми: «Розвиток творчого потенціалу педагога, удосконалення його професіоналізму з орієнтацією на ефективність та якість навчання». Над реалізацією проблеми працювали всі методичні структурні підрозділи.

Методична робота у центрі проводилась за формами:

1. Педагогічна рада (голова Захватаєва Л.П.)

 2. Методична рада ( голова Єреп Л.М.).

3. Постійно діючи семінари (ПДС) за напрямками для керівників гуртків:

- художньо-естетичного напрямку (сценічний жанр) - керівник Єреп Л.М.;

            - декоративно-прикладного мистецтва та образотворчого мистецтва – керівник  Гіневська І.В.;

- науково-технічного відділу - керівник Мохначева К.М.;

- еколого-натуралістичного відділу– керівник Демірова В.К.

4. Районна школа «Лідер» (керівник Гіневська І.В.)

5. Районне наукове товариство учнів «Нобель» (керівник Мохначева К.М.)

Предметом засідань методичних рад були: обговорення рівня фахової майстерності педагогів; стан програмного забезпечення навчального процесу; рівень організації та проведення заходів, організація заходів щодо підвищення кваліфікації педагогів та стан  самоосвітньої діяльності керівників гуртків, розгляд і затвердження конкурсних методичних матеріалів; аналіз підготовки до проведення атестації педагогічних працівників; впровадження досягнень передового педагогічного досвіду тощо.

У 2019-2020 навчальному році на нараді при директорі були розглянуті питання з різних напрямків роботи гуртків: підсумки участі вихованців та педагогів у конкурсах, заходах, фестивалях, план роботи гуртків на наступний місяць, питання та підсумки проведення внутрішнього контролю (відвідування вихованцями занять гуртків, вивчення планів, відповідність їх програмам, стан методичної роботи у центрі, стан ведення журналів та виконання програм, вивчення ефективності роботи керівників гуртків, організація роботи з обдарованими вихованцями, організація роботи гуртків під час зимових канікул), про підсумки роботи педагогічного колективу над виховною проблемою: формування творчої, національно свідомої, духовно зрілої та патріотично налаштованої особистості через використання інноваційних технологій виховання

Основні питання тематичного контролю: використання здоров’язберігаючих

технологій в освітньому процесі закладу, підсумки вивчення ефективності роботи гуртків образотворчого мистецтва були розглянуті на засіданні педагогічної ради.

З метою удосконалення якісного рівня професійної майстерності педагогів центру, поширення кращого педагогічного досвіду, популяризації інноваційних методів навчання у закладах позашкільної освіти педагоги РЦДЮТ брали участь у методичних заходах:

- організовано й проведено 8 науково-практичних семінарів;

- 25 майстер-класів;

- 2 засідання методичної ради;

- 8 нарад при директорі;

- 2 педради;

- 2 засідання районної школи «Лідер»;

- фестиваль педагогічної творчості серед педагогів центру;

- Участь у обласних семінарах – 4.

Педагоги РЦДЮТ брали участь у різноманітних методичних заходах з метою поширення кращого педагогічного досвіду, популяризації інноваційних методів навчання у закладі позашкільної освіти. Так у 2019 - 2020 н. р. Попазова М.С. стала переможцем обласного конкурсу «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка - 2020»                  за художньо-естетичним напрямом (вокальний профіль). Надано 2 роботи            (Попазова М.С., Кисса Н.Т.) на обласний етап Всеукраїнського конкурсу навчальної літератури та програм.

Відповідно до перспективного плану атестації педагогічних кадрів у 2019-2020 навчальному році атестовано 10 керівників гуртків: Дудуш О.І., Лохматова Н.М., Попазова М.С., Топал В.П., Червенкова О.С., Брадарська М.М., Сакали С.Д., Станков Б.П., Ніколова О.М., Камбур Г.Д. За підсумками атестації шістьом педагогам підвищено тарифікаційний розряд, чотири педагоги підтвердили 12 тарифний розряд,                                   а Попазова М.С. – звання «керівник гуртка-методист».

Протягом року керівниками гуртків, які атестуються, проводились відкриті заняття та виховні заходи, заняття - взаємовідвідування, аналіз яких проводився на спільних засіданнях педагогічного колективу. Керівниками гуртків, які атестуються, оновлені 10 портфоліо та створено 10 відео презентацій. Внутрішній контроль занять гуртків вели завідувачі відділів та методисти з наступним аналізом та наданням методичної допомоги  з організації та проведення занять.

На базі РЦДЮТ щорічно проводиться районний етап Всеукраїнського конкурсу - захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, організація участі обдарованих дітей центру і шкіл району у обласному                                     і Всеукраїнському етапах конкурсу МАН та інших інтелектуальних конкурсах, ведеться моніторинг участі шкіл району у конкурсі МАН. Так у 2019-2020 році у районному етапі конкурсу 134 учасників, 84 призерів, у обласному етапі конкурсу МАН 34 учасників,      17 переможців.

З метою формування в учнів вмінь та навичок управління демократичним процесом у закладах освіти району, формування ініціативної особистості, яка здатна приймати нестандартні рішення на базі РЦДЮТ успішно працює районна школа лідерів учнівського самоврядування «Лідер», яку відвідують лідери з 22 навчальних закладів району. Навчання лідерів проводилося відповідно до плану роботи з використанням інтерактивних форм і методів роботи. Районна школа «Лідер» працює за окремим планом, прийнятим на конференції лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів району та затвердженим директором РЦДЮТ.

Проведено у 2019 – 2020 навчальному році наступні заходи:

- у листопаді - Зліт лідерів учнівського самоврядування та вибори президента районної школи «Лідер»

- у грудні - Різдвяні зустрічі у колі друзів.

Позашкільна діяльність сьогодні розглядається як важливий фактор найповнішого розкриття здібностей дітей та розв'язання різноманітних освітніх проблем, створення цілісної системи пошуку та виховання творчо обдарованої особистості. Заклади позашкільної освіти найдієвіше впливають на безперервне і свідоме духовне вдосконалення і самовизначення дітей.

Педагогічний колектив закладу продовжить працювати над формуванням системи роботи з розвитку творчих здібностей вихованців, формування у вихованців стійкої внутрішньої мотивації до творчої діяльності, збагачення досвіду комунікативно-творчої діяльності, формування позитивної «Я – концепції» особистості. Це сприяє не лише самореалізації вихованців у обраних ними видах навчально-творчої діяльності, а і їхньому професійному самовизначенню та соціальній адаптації.

Педагогічний колектив закладу працював протягом п’яті років над єдиною виховною  проблемою: «Формування творчої, національно свідомої, духовно зрілої та патріотично налаштованої особистості через використання інноваційних технологій виховання». З вихованцями РЦДЮТ проводились заходи національно - патріотичного напрямку на заняттях гуртків та під час організації участі у конкурсах різних рівнів. Вихованці гуртків брали активну участь у виставках дитячої творчості (до Дня міста, Дня захисту дітей, Дня незалежності, національних фестивалях  «BOLGRAD WINE FEST»             та «Трифон зарезан» з виставкою сувенірної продукції).

На базі РЦДЮТ традиційно проводяться заходи національно-патріотичного виховання:

-          Конференція «Скарбнички мого краю Болградщини»;

-          Всеукраїнська краєзнавча експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна»;

-          Конкурс малюнків «Голуб миру»;

-          Військово-патріотична виставка «За нашу свободу»;

-          Конкурс дитячого малюнку «Омріяна Україна очима дітей»;

-          Конкурс дитячої творчості «Мир і війна очима дітей»;

-          Конкурс молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище»

-          Всеукраїнський конкурс «Юнацький водний приз»

-          Свято до Міжнародного дня водно-болотних угідь

-          Конкурс «До чистих джерел»

-          Юнацький фестиваль «В об’єктиві натураліста»

-          Конкурс «Годівничка»

-          Свято «День зустрічі птахів»

-          Районний конкурс композицій «Великоднє диво»

-          Всеукраїнський відкритий фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений Дню Землі та інші.

В 2019-2020 навчальному році вихованці гуртків досягли позитивних результатів у конкурсах різних рівнів:

- Обласний етап Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» - 10 учасників, 7 призерів;

- Районний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук – 134 учасників, 84 призерів;

- Конкурс творчих робіт, присвяченого 183 річниці від дня смерті О.С.Пушкіна –             25 учасників, 11 призерів;

- Заходи до Міжнародного дня охорони водно-болотних угідь – 261 учасників, 36 призерів обласного рівня;

- Обласний етап Всеукраїнського  конкурсу юних фотоаматорів «Моя Україно!»- 8 учасників, 6 призерів;

- Районний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста» - 15 учасників, 10 переможців, 10 призерів обласного рівня;

- Відбірковий етап Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для закладів позашкільної освіти - 2 учасників;

- Щорічна премія обдарованої молоді Болградського району для випускників навчальних закладів – 4 премії;

- Міська премія обдарованим дітям та талановитій молоді Болграду – 3 премії;

  • Виставка «Щедрість рідної землі» - у районному етапі: 507 учасників, 

РЦДЮТ– І місце; у обласному етапі: 117 учасників, І місце.

- Фестиваль природоохоронної пропаганди «Земля-наш спільний дім»(агітбригади)

 - 23 учасників, І місце -2, ІІ місце - 2;

- Фестиваль «Земля-наш спільний дім»(конкурс малюнків «Моя мала батьківщина»

-37 учасників, 10 призерів;

  • Районний заочний етап Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді

«Моя Батьківщина – Україна» - 12 учасників, 3 призерів;

  • Районний етап виставки образотворчого мистецтва «Збройні Сили України –

наша гордість і честь» - 17 учасників;

  • Акція «Малюнки в підтримку лікарів» серед учнівської молоді Одещини – 67

учасників;

  • Всеукраїнський конкурс «Енергія і середовище» (серед педагогів) - 4

учасників, 2 призерів;

  • Районний етап обласної виставки-акції «Ялинка» - етапи Всеукраїнських

конкурсів: «Новорічна композиція», «Український сувенір» - 96 учасників,  44призерів, РЦДЮТ – І місце;

  • Обласний етап ІІІ Всеукраїнського конкурсу «Гуманне ставлення до тварин»

оповідання «Погризені капці»- 8 учасників, 8 призерів;

  • Новорічні та Різдвяні свята у Болградському РЦДЮТ – 575 учасників;
  • Районний (заочний) етап Всеукраїнського колоквіуму «Космос.Людина.

Духовність» - 34 учасників, 22 переможців;

  • Обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких

робіт учнів- членів Малої академії наук – 32 учасників, 17 призерів;

  • Обласний (заочний) етап Всеукраїнського колоквіуму «Космос.Людина.

Духовність» 14 учасників, 9 призерів;

  • Регіональна виставка «Дунай – ріка дружби»- 46 учасників, ІІ та ІІІ місця;

- Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу ДПМ та ОТМ «Знай і люби свій край» -22 учасників, 18 переможців;

- Обласний виставковий проект «Ucrainaterramagnifica: достовірна реальність» -               1 учасник;

- Гала-концерт та виставка переможців обласного етапу Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» - 45 учасників;

- Обласний етап Всеукраїнського  конкурсу юних фотоаматорів «Моя Україно!»-          8 учасників, 6 призерів;

- Обласний етап виставки образотворчого мистецтва «Збройні Сили України – наша гордість і честь»- 17 учасників;

- Районний етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Чисті роси» - 271 учасників, 124 лауреатів, РЦДЮТ посів І місце;

- Всеукраїнський зліт учнівських виробничих бригад (м. Львів) – ІІІ місце;

- Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу науково-технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» - 3 учасників, 2 переможців;

- Обласний відбірковий етап ХІІІ Міжнародного екологічного конкурсу «Метелики - німий шедевр природи» - 34 учасників, 16 переможців;

- Всеукраїнський конкурс дитячого малюнку «Зоологічна галерея» - 10 учасників;

- Міжнародний конкурс «Аз съм Българче» - 28 учасників, 5 переможців.

- Міжнародний Фестиваль дитячої творчості «Елладійські ігри» м. Київ –                 30 учасників, ІІ -2, ІІІ м. -1;

- Міжнародний щорічний винний фестиваль «Bolgrad Wine Fest» - 47 учасників;

На базі Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості згідно           з планом Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, плану роботи відділу освіти Болградської райдержадміністрації на 2019-2020 навчальний рік було проведено: 36 районних конкурсів, виставок, масових заходів - 4637учасників.

Вихованці гуртків та педагоги брали участь у заходах різних рівнів та досягли позитивних досягнень у:

35 обласних конкурсах, виставках, масових заходах – 774 учасників, 148 призерів;

9 Всеукраїнських конкурсах, виставках, масових заходах - 83 учасників, 26 призерів;

7 Міжнародних конкурсах, фестивалях – 170 учасників, 44 призерів.

В практику роботи закладу увійшли заходи для батьків: щорічні звіти, які проводилися у формі виставок, концертів, відкритих занять, де діти показували свої досягнення за рік; традиційними стали родинні свята для вихованців студій «Світлячок» та «Зіронька», ювілеї роботи гуртків. Однак, у цьому році у зв’язку з карантинними заходами провести річні звіти не вдалося. Наприкінці навчального року керівники гуртків направили зусилля дітей на участь у дистанційних заочних конкурсах. Робота гуртків центру у період карантину висвітлювалась у групах «Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості» та «Позашкільна освіта Одещини» на Facebook.

Успішно продовжує працювати батьківський комітет, який допомагає педагогічному колективу втілювати в життя ідеї та плани з розвитку, навчання                      та виховання дітей.

За проведену роботу протягом навчального року слід відмітити кращих керівників гуртків:

- художньо-естетичного відділу: Греков К.К, Лохматова Н.М., Кисса Г.Г., Чемшит Т.В., Абажер Н.М., Мінжирян М.С., Чекал Г.О., Дімова М.Д., Картакай О.А., Гіневська І.В., Ніколаєнко І.О., Кисса Н.Т., Георгієва А.Г., Велєва С.І., Сакали С.Д., Попозогло В.Д., Попазова М.С., Адавацька В.В., Кунєва В.К., Гайнц О.В., Попозогло Н.А., Буруков М.М., Мінжерян М.М.

- науково-технічного відділу – Арделян А.І., Станков Б.П., Дудуш О.І., Горбан Л.І., Чернєва А.П., Ільєва І.В., Тодорова М.А.

- еколого-натуралістичного відділу – Стоян М.П., Ніколаєва В.І., Брадарська М.М., Андрєєва Ж.Д., Замфіракі М.П., Василіогло О.І, Ніколова О.М., Богоєва О.П.,             Червенкова О.С., Маргарит А.О.

  • За 2019 -2020 навчальний рік у закладі було проведено ряд заходів щодо

покращення матеріально – технічної бази: капітальний ремонт актової зали, методично-інформаційного кабінету, частковий ремонт кабінетів вокального та декоративно-прикладного мистецтва, замінено чотири двері кабінетів на пластикові. Проведені роботи з промивки та кріплення батарей  системи опалення. Методично - інформаційний кабінет оснащено новими меблями. У коридорах закладу оформлені нові стенди: «Державна символіка», «Розклад занять», куток «Безпека життєдіяльності». Задля створення комфортних та безпечних умов праці та безпеки життєдіяльності у закладі були придбані за позабюджетні кошти (благодійна допомога) мікрохвильова піч та холодильник.

Навчальні та допоміжні приміщення обладнуються та експлуатуються відповідно до вимог охорони праці, правил пожежної безпеки і санітарно – гігієнічних норм.

З метою популяризації досягнень кращих творчих колективів, цікавих конкурсів, акцій, рейдів Болградський РЦДЮТ вивітлює успіхи вихованців та педагогів у мережі Інтернет (сайт РЦДЮТ, відділу освіти та райдержадміністрації, групи Fasebook «Позашкільна освіта Одещини» та «Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості», особисті сторінки керівників гуртків Instagram), залучає засоби масової інформації.

 

 

 

Директор                                                                                          Л.П. Захватаєва

Категорія: Прозорість ЗПО | Переглядів: 257 | Додав: rcdut | Рейтинг: 0.0/0