Воскресенье, 19.05.2024, 07:05Вітаю Вас Гість | RSS
Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості
Меню
Категорії розділу
Нормативна база [7]
Атестація [7]
Прозорість ЗПО [17]
Вхід на сайт
Пошук
Поділись з друзями
Календар
«  Февраль 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Захист дітей
Національна дитяча гаряча лінія
Статистика

Нормативна база


Головна » 2019 » Февраль » 20 » З В І Т директора про діяльність Болградського РЦДЮТ за 2018 рік
14:30
З В І Т директора про діяльність Болградського РЦДЮТ за 2018 рік

З В І Т

директора про діяльність Болградського районного центру дитячої

та юнацької творчості Болградської районної ради Одеської області

про результати діяльності комунального закладу за 2018 рік

Болградський районний центр дитячої та юнацької творчості Болградської районної ради Одеської області є комплексним закладом позашкільної освіти, створеним 16.09.1944 року.

Основними завданнями центру є: реалізація державної політики в галузі освіти, створення умов для задоволення освітніх потреб здобувачів позашкільної освіти, вільний творчий, інтелектуальний, культурний, естетичний, духовний і фізичний розвиток особистості; допомога у професійному самовизначенні; виявлення, розвиток і підтримка юних талантів; стимулювання творчого самовдосконалення дітей і юнацтва; організація змістовного дозвілля учнів та молоді.

Болградський РЦДЮТ організовує свою роботу за принципом добровільності, вільного вибору дітьми видів діяльності, диференціації змісту, форм освіти. До занять залучаються діти з 4 до 18 років.

Основним документом, що визначає та регламентує аспекти діяльності нашого закладу, є Статут Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості, який розроблений на основі положень Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», «Положення про позашкільний навчальний заклад», «Конвенція ООН про права дитини» та інших нормативних документів, що регулюють діяльність закладу позашкільної освіти.

Заклад працює 7 днів на тиждень. На 01.01.2018 року гурткова робота у центрі проводилась у 77 гуртках з 1509 вихованцями, це майже 26% від загальної кількості дітей шкільного віку району. Гуртковою роботою за інтересами було охоплено 18 навчальних закладів району:

- художньо-естетичний відділ - 51 гуртків – 1039 вихованців;

- еколого-натуралістичний – 12 гуртків – 215 вихованців;

- науково-технічний – 11 гуртків – 195 вихованців;

- туристсько-краєзнавчий – 2 гуртків – 40 вихованців.

- соціально - реабілітаційний напрямок – 1 гурток – 20 вихованців.

Групи в закладі формуються згідно Положення про позашкільні заклади та Статуту центру. Наявна мережа гуртків та об'єднань відповідає типу закладу, стану фінансування, статутним завданням.

Керівники гуртків центру велику увагу приділяють роботі з соціально незахищеними дітьми. Статистика 2018 року: кількість дітей сиріт – 14; дітей інвалідів –7; з багатодітних сімей – 230; з мало забезпечених – 63; діти учасників АТО – 6. Керівники гуртків та адміністрація центру організовували та проводили велику кількість заходів для цієї категорії дітей.

На основі щорічного аналізу, запитів батьків, тенденцій розвитку сучасного освітнього простору, продовжила роботу студія естетичного розвитку дошкільників «Світлячок», молодших школярів «Зіронька», інтелектуальний клуб для старшокласників «ЕЛІТ», районне наукове товариство учнів «Нобель», районна школа учнівського самоврядування «Лідер».

У Болградському РЦДЮТ працювали 3 зразкових колективів: ансамбль танцю «Натхнення» – керівник Алавацька В.В., танцювальний колектив «Росна кітка» (на базі Василівської ЗОШ) – керівник Кунєва В.К., студія бісероплетіння «Ажур» (на базі РЦДЮТ) – керівник Гіневська І.В., та народний вокальний колектив «Славей» (на базі Городненської ЗОШ) – керівник Попазова М.С.

Педагогічний склад РЦДЮТ: 51 педагогів, з них 37 сумісників.

З вищою освітою 39 педагогів - 76%,

З неповною вищою освітою – 12 педагогів – 24 %.

Всі гуртки проводять свою роботу за програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України, або авторськими програмами. Педагоги працюють за навчальними програмами різного рівня. Під час канікул гуртки працювали за окремим розкладом                  та окремим планом виховних заходів.

У 2018 році 2 керівника гуртків склали авторські програми, які були розглянуті на засіданні методичної ради РЦДЮТ та затверджені відділом освіти райдержадміністрації на три роки. Методисти склали 6 авторських програм для роботи гуртків РЦДЮТ та загальноосвітніх закладів району.

Науково-методична робота - важлива складова педагогічної освіти, що має цілісну систему дій і заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного педагогічного працівника, розвиток його творчого потенціалу, досягнення позитивних результатів освітнього процесу.

У центрі створена і ефективно працює система колективної та індивідуальної роботи керівників гуртків, яка спрямована на підвищення професійного рівня педагогічних працівників, удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення освітнього процесу та проводиться з урахуванням інтересів і запитів різних категорій педагогів.

Педагогічний колектив у 2018 році працював над вирішенням науково-методичної проблеми: «Розвиток творчого потенціалу педагога, удосконалення його професіоналізму з орієнтацією на ефективність та якість навчання». Над реалізацією проблеми працювали всі методичні структурні підрозділи.

Методична робота у центрі проводилась за формами:

1. Постійно діючи семінари (ПДС) за напрямками для керівників гуртків:

- художньо-естетичного напрямку (сценічний жанр) - керівник Єреп Л.М.;

            - декоративно-прикладного мистецтва та образотворчого мистецтва – керівник  Гіневська І.В.;

- науково-технічного відділу - керівник Мохначева К.М.;

- еколого-натуралістичного та туристсько-краєзнавчого відділів – керівник

Демірова В.К.

2. Методична рада (керівник Єреп Л.М.).

3. Районна школа «Лідер» (керівник Гіневська І.В.)

4. Районне наукове товариство учнів «Нобель» (керівник Мохначева К.М.)

У 2018 році на нараді при директорі були розглянуті питання з різних напрямків роботи гуртків: підсумки участі вихованців та педагогів у конкурсах, заходах, фестивалях, план роботи гуртків на наступний місяць, питання та підсумки проведення внутрішнього контролю (відвідування вихованцями занять гуртків, вивчення планів, відповідність їх програмам, стан методичної роботи у центрі, стан ведення журналів             та виконання програм, вивчення якості роботи гуртків еколого-натуралістичного відділу, організація роботи з обдарованими вихованцями, організація роботи гуртків під час канікул).

Основні питання тематичного контролю: використання методу проектів на заняттях гуртків, розвиток творчого потенціалу педагога, удосконалення його професіоналізму з орієнтацією на ефективність та якість навчання, про роботу педагогічного колективу над виховною проблемою: формування творчої , національно свідомої, духовно зрілої та патріотично налаштованої особистості через використання інноваційних технологій виховання, діяльнісний підхід на заняттях гуртка                                 як найважливіший фактор розвитку творчого потенціалу, саморозвитку і самореалізації вихованців були розглянуті на засіданні педагогічної та методичної ради.

З метою удосконалення якісного рівня професійної майстерності педагогів центру, поширення кращого педагогічного досвіду, популяризації інноваційних методів навчання у позашкіллі педагоги РЦДЮТ брали участь у методичних заходах:

- організовано й проведено 12 науково - практичних семінарів;

- 20 майстер-класів;

- 4 засідання методичної ради;

- 9 нарад при директорі;

- 3 педради;

- 4 засідання інтелект - клубу «ЕЛІТ»;

- 4 засідання районної школи «Лідер»;

- 6 засідань районної школи передового перспективного досвіду з хореографії;

- фестиваль педагогічної творчості серед педагогів центру;

- участь у обласних семінарах – 7 педагогів.

З метою поширення кращого педагогічного досвіду, популяризації інноваційних методів навчання у позашкільному закладі педагоги РЦДЮТ брали участь                                     у різноманітних методичних семінарах та конкурсах.

На обласний етап Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальної літератури для позашкільних закладів освіти надано 2 роботи керівників гуртків Гіневської І.В.                       та Попазової М.С., які стали призерами конкурсу. Попазова М.С. – стала лауреатом Всеукраїнського етапу конкурсу. Учасниками районного конкурсу педагогічних ідей               та технологій стали 5 педагогів центру, 4 стали переможцями конкурсу (Гіневська І.В., Гайнц О.В., Попазова М.С., Кара М.П.).

Протягом року проводилися відкриті заняття та виховні заходи керівниками гуртків, які атестуються, оновлені 5 портфоліо та створено 5 відео презентацій. За результатами атестації чотири педагоги нагороджено грамотами відділу освіти Болградської районної державної адміністрації.

На базі РЦДЮТ щорічно проводиться районний етап Всеукраїнського конкурсу - захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, організація участі обдарованих дітей центру і шкіл району у обласному                                     і Всеукраїнському етапах конкурсу МАН та інших інтелектуальних конкурсах, ведеться моніторинг участі шкіл району у конкурсі МАН. Так у 2018 році у обласному етапі конкурсу МАН 27 учасників, 11 переможців.

З метою формування в учнів вмінь та навичок управління демократичним процесом у закладах освіти району, формування ініціативної особистості, яка здатна приймати нестандартні рішення на базі РЦДЮТ успішно працює районна школа лідерів учнівського самоврядування «Лідер», яку відвідують лідери з 22 навчальних закладів району. Навчання лідерів проводилося відповідно до плану роботи з використанням інтерактивних форм і методів роботи. Районна школа «Лідер» працює за окремим планом, прийнятим на конференції лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів району та затвердженим директором РЦДЮТ.

Проведено у 2018 році наступні заходи:

- у вересні - Зліт лідерів учнівського самоврядування та вибори президента районної

школи «Лідер»

            - у жовтні - районна конференція «Скарбнички мого краю - Болградщини»

- у грудні – січні - Різдвяні зустрічі у колі друзів;

- на весняних канікулах - зліт юних лідерів учнівського самоврядування

«Крок до успіху», по закінченні якої учасники отримали посвідчення про закінчення курсів.

Однією з ефективних форм залучення сучасних школярів до інтелектуальної культури, стимулювання їхньої пізнавально-творчої діяльності є клуби інтелектуального розвитку. Інтелектуальний клуб «ЕЛІТ» є структурним підрозділом РЦДЮТ                        (керівник - завідувач художньо-естетичного відділу Єреп Л.М.). У 2018 році проведено              3 засідання інтелектуального клубу у форматі інтелектуального казино.

В 2018 році вихованці гуртків досягли позитивних результатів у конкурсах різних рівнів:

- Конкурс творчих робіт, присвяченого 180 річниці від дня смерті О.С.Пушкіна –             10 учасників, 2 призера;

- Міжнародний конкурс  «Традиції народів України, Болгарії, Молдови щодо раціонального збереження та використання водних ресурсів» - 8 учасників, 8 призерів обласного етапу конкурсу, 6 – Всеукраїнського, 1 Міжнародного етапу;

- Заходи до Міжнародного дня охорони водно-болотних угідь – 49 учасників, 12 призерів обласного рівня;

- Районний конкурс військово-патріотичної творчості учнівської молоді «За нашу свободу» - 43 учасника, 13 переможців, РЦДЮТ – І місце;

- Всеукраїнський конкурс  «Юнацький водний приз» -1 учасник, 1 переможець;

- Всеукраїнський конкурс «В об’єктиві натураліста» - 9 учасників, 7 призерів обласного рівня, 1 переможець всеукраїнського рівня;

- Всеукраїнська природоохоронна акція «Годівничка» - 145 учасників, 7 призерів обласного рівня;

- Всеукраїнська природоохоронна акція учнівської молоді «День зустрічі птахів» -145 учасників, 7 призерів обласного рівня;

- Районний фестиваль-конкурс «Чисті роси» - 402 учасників, І місце – РЦДЮТ,  164 лауреатів І,ІІ, ІІІ ступенів;

- Обласний етап Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» - 70 учасників, 62 лауреатів;

- Районний Ярмарок педагогічних ідей та інноваційних технологій - 5 учасників,                      4 призерів;

- Районний очний конкурс малюнків «Дерево писанок» - 6 учасників, 3 призерів;

- Міжнародний українсько-литовський конкурс малюнків «Здай кров заради життя» -               8 учасників, 6 призерів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів;

- Районний конкурс композицій «Великоднє диво» - 11  учасників, ІІІ місце - РЦДЮТ

6 призерів;

  • Міський конкурс «Зірочка Болграду» - 71 учасників, 14 переможців, 1 Гран-прі;
  • Конкурс «Дунайська весна» - 55 учасників, 5 переможців, 1 Гран-прі;
  • Всеукраїнський конкурс шкільних малюнків «Я маю право», приурочений до Дня

захисту дітей – 24 учасників, 16 переможців обласного рівня;

  • Районний конкурс малюнка і фотографії «Край мій – гордість моя» -37

учасників, 7 переможців;

  • Свято «Сузір’я талантів - 2018» - 350 учасників;
  • Свято до Дня захисту дітей «Кольорове дитинство» - 245 учасників;
  • Районний конкурс малюнків «Голуб миру» - 6 учасників, 1 переможець;
  • Виставка «Рідний край» - 147 учасників;
  • Очний районний конкурс малюнків «За нашу свободу» -6 учасників,                     

1 переможець;

  • Районна туристсько-краєзнавча конференція  учнівської молоді «Скарбнички

мого краю – Болградщини» – 98 учасників;

  • Виставка «Щедрість рідної землі» -  у районному етапі: 494 учасників,121

переможців, РЦДЮТ – І місце; у обласному етапі: 76 учасників, І місце.

  • Виставка-конкурс малюнків «Квіти України» - 17 учасників, 6 переможців;
  • Виставка-конкурс ДПМ «Багатонаціональний колорит Болградщини» - 43

учасників, 6 переможців;

  • Виставка-конкурс фото «Природа України очима дітей в різні пори року» -

28учасників, 5 переможців;

  - Засідання  клубу «ЕЛІТ» - 120 учасників;

- Районний Фестиваль природоохоронної пропаганди «Екологічний ярмарок» -                  

60 учасників.

- Районний етап конкурсу «Юний дослідник» - 32 учасників, 25 переможців.

- Районний конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проектів - 8 учасників,                           8 переможців.

- Районний конкурс «Юні інспектори руху» – 30 учасників.

- Щорічна премія обдарованій молоді Болградського району для випускників навчальних закладів - І премія – 1, ІІ премія – 1.

- Всеукраїнська краєзнавча експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» - 62 учасників, 39 призерів у районному етапі, 17 учасників обласного етапу експедиції;

- Всеукраїнська природоохоронна акція «Міжнародний день Чорного моря» -               57 учасників, 25 переможців обласного рівня;

- Районний конкурс малюнків «Моя мала Батьківщина» - 41 учасників,                           18 переможців;

- Районний відбірковий конкурс дитячого малюнку «Зоологічна галерея»                  9 учасників, 9 переможців;

- Всеукраїнський конкурс науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН -              105 учасників, 51 призерів районного етапу конкурсу; 27 учасників, 11 переможців обласного рівня;

- Районний очний конкурс малюнків «Зимова казка» - 6 учасників, 2 переможця;

- Районний етап Всеукраїнської природоохоронної акції «Ялинка» - 86 учасників,                  37 переможців;

- Новорічні та Різдвяні свята у Болградському РЦДЮТ – 557 учасників;

- Обласний етап Всеукраїнського колоквіуму «Космос. Людина. Духовність» (конкурс «Космічні фантазії») - 15 учасників, 7 переможців;

- Обласний етап конкурсу «До чистих джерел» - 4 учасників, 2 переможці.

- Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу робіт учнів молодшого віку               з початкового технічного моделювання - 4 учасників, 4 переможців;

- Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу ДПМ та ОТМ «Знай і люби свій край» -7 учасників, 3 переможців;

- Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу науково-технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» - І місце;

- Всеукраїнський конкурс дитячого малюнку «Зоологічна галерея» - 9 переможців;

- ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН –                   2 учасників;

- Всеукраїнський зліт учнівських виробничих бригад (м. Тернопіль) – ІІІ місце;

- Всеукраїнський форум учнівських трудових об’єднань (м. Одеса) - ІІІ місце;

- Всеукраїнський фестиваль мистецтв «Перлина –ФЕСТ» - 40 учасників, 3 переможця;

- Міжнародний конкурс «Любка Рондова» (Болгарія) – 77 учасників, 1 переможець,                   2 заохочувальні  нагороди;

- Регіональна виставка «Дунай - ріка дружби» - 16 учасників, 16 переможців;

- Міжнародний конкурс «Стефан Гечев» (Болгарія) - 5 учасників, 1 переможець,                4 заохочувальних нагород;

- Міжнародний конкурс «Аз съм Българче» - 82 учасників, 8 переможців.

- Молодіжний фольклорний фестиваль «С България в сърцето», Каварна – 2018 -

38 учасників, зразкові хореографічні колективи: «Росна кітка» та «Натхнення» - призери фестивалю.

- Районний конкурс малюнка і фотографії «Край мій – гордість моя» та інші.

У Міжнародний День захисту дітей, на центральній площі педагогами                        та вихованцями Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості проводиться фестиваль дитячої творчості, в якому беруть участь близько 300 дітей міста.

На базі Болградського районного центру дитячої та юнацької творчості згідно                 з планом Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, плану роботи відділу освіти Болградської райдержадміністрації за 2018 рік було проведено 47 масових заходів, учасників 6566.

В практику роботи закладу ввійшли заходи для батьків: щорічні звіти, які проводилися у формі виставок, концертів, відкритих занять, де діти показували свої досягнення за рік; традиційними стали родинні свята для вихованців І року навчання, студій «Світлячок» та «Зіронька», ювілеї роботи гуртків. Працює батьківський комітет, який допомагає педагогічному колективу втілювати в життя ідеї та плани з розвитку, навчання та виховання дітей.

За 2018 рік у закладі було проведено ряд заходів щодо покращення матеріально – технічної бази: замінено чотири вікна та вхідні двері на пластикові, проведено косметичний ремонт всіх приміщень, переведено заклад на індивідуальне тверде опалювання. Навчальні та допоміжні приміщення обладнуються та експлуатуються відповідно до вимог охорони праці, правил пожежної безпеки і санітарно – гігієнічних норм.

З метою популяризації досягнень кращих творчих колективів, солістів, команд, цікавих форумів, акцій, рейдів Болградський РЦДЮТ залучає засоби масової інформації. Основні заходи центру висвітлюються на сайтах Болградської РДА, РЦДЮТ та у статтях  газет «Дружба» та «Панорама».

Директор                           Л.П.Захватаєва                            

Переглядів: 294 | Додав: rcdut | Рейтинг: 0.0/0